Oldal kiválasztása

Örömmel tudatom a Nyájas Olvasóval, hogy 2013.04.18-án megalakult a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság „Üzleti szabályok informatikai kezelése” szakmai közössége – természetesen alapító tagként magam is ott voltam.

Ahogy a NJSzT oldalán a közösség honlapja írja:

„A szakmai közösség célja, hogy az NJSZT lehetőségeit felhasználva rávilágítson a szabályalapú szoftverfejlesztés fontosságára és előnyeire, segítse az üzleti szabálykezelő rendszerek (Business Rules Management System, BRMS) elterjedését, valamint bemutassa és összehasonlítsa a piacon levő BRMS rendszereket. A szakmai közösség tevékenységei:

  • Szakmai összejövetelek, előadások, bemutatók szervezése
  • Fórum lehetőség biztosítása döntéshozók, szoftver elemzők, tervezők és fejlesztők számára
  • Az üzleti és oktatási szféra kapcsolatainak erősítése
  • Felmérések, elemzések készítése
  • Szabálykészítési versenyek bonyolítása

Közösségi portál: https://www.linkedin.com, Group: Business Rules Hungary”

A közösség elnöke Verő Péter, a Raiffeisen Bank nyugállományú vezérigazgató-helyettese, alelnökei: Angster Erzsébet (T-Logic) és Tóth Bálint (IBM).

Első klubnapunkat az IBM Infopark-beli székházában tartjuk, 2013.06.20-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel. Három előadó – Angster Erzsébet, ifj. Tánczos Zoltán valamint csekélységem – tart egyenként 20 + 10 perces vitaindítót (20 perc indító, 10 perc vita), majd kötetlen beszélgetés formájában próbáljuk összegezni a tanulságokat. Magam az alábbiakban foglaltam össze témámat:

„Egy esttanulmányon keresztül … bemutatom, hogyan merült fel és erősödött meg az _üzleti_ igény egy cég egyik legfontosabb üzleti folyamatának más megközelítésére, hogyan formálódott ki az informatikai megoldás és hogyan sajátította el azt az Üzlet. A konkrét esetet általánosítva feltárható, hogy milyen feladatosztályra alkalmazható a szabály alapú megközelítés, melyek a megoldás kidolgozásának és bevezetésének feltételei és lépései. (Természetesen a valóságban az ív az általánostól (az irodalmi ismeretektől) haladt az egyedi (a konkrét megvalósítás) felé.) Bár mi informatikai szakmai társaság vagyunk, azért a megoldás „eladása” is része lehet a tevékenységünknek, így pár szót szeretnék arról is szólni, hogy meglátásom szerint ez miért sikerült. Végül a továbblépés lehetőségeinek felemlegetésével zárnám a bemutatót.”

Természetesen az előadás – még premier előtt – itt a blogon is olvasható lesz. Egyszer csak. Tényleg.